TOURISM SERVICES+

Gekleed in Brons

In deel 2 van 'Kunst in Limburg', vertelt beeldhouwster Babke Moelee hoe haar mode-achtergrond haar werk als beeldhouwster beïnvloedt.

Fluitketel

Deze week belde ik aan bij de fleurige voordeur van Babke Moelee in Meerssen. Zij ontvangt bezoekers aan haar atelier altijd eerst bij haar thuis en trakteert ze dan op een pot vers gezette thee. Als je binnenkomt gaat direct de fluitketel (ja echt!) op het vuur. Hier voel je je welkom!
 

1,2,3,4…
Babke is een heel vrolijke persoonlijkheid en al gauw voel ik me helemaal thuis in haar gezellige woonkeuken. We blikken even terug op de expositie bij Kunst en Kastelen in Gronsveld, waar ik Babke voor het eerst ontmoette en ik eveneens haar werk voor het eerst zag. Als je er naar kijkt, wordt je teruggebracht naar je kindertijd: zó voelde het op een schommel, zó leuk kan het zijn om in de plassen te stampen en zó blij was ik met een ballon… Als je de beeldjes ziet en dan de maker ontmoet, dan snap je direct hoe het zit: Babkes beeldjes zijn net zo levendig, vrolijk en expressief als dat zij zelf is. De thee is op en het is tijd om de straat over te steken, naar Babkes ruime atelier, dat zij onder meer deelt met haar levensgezel – eveneens kunstenaar – Frans van Straaten.
 

Couturier Babske
In haar atelier zie ik al gauw de invloed van Babkes mode-achtergrond. Ze meet haar wassen beeldjes namelijk echte kleertjes aan. Natuurlijk, tijdens het gietproces gaan ze door de hitte verloren, maar de afdruk blijft behouden. Ze zijn een onmisbaar onderdeel van haar werk; die kleertjes hebben een functie: de wind speelt met het zwierige jurkje van het meisje met de ballon, en het meisje op de schommel vangt de wind onder haar rokje; het brengt beweging in haar creaties en ze weet op deze manier zeer treffend het moment te vangen. Wat ook opvalt is dat de gekozen kledingstijl uit vroeger tijden dateert; het versterkt het gevoel van nostalgie.
 

Limburgs brons en Murano glas
Babke vertelt me dat ze in de regel geen mallen gebruikt. Als iemand iets wil hebben wat ze al eerder heeft gemaakt, maakt ze het liever opnieuw, en vanzelfsprekend wordt het dan toch altijd ook weer nèt iets anders. Zo zijn al haar creaties uniek. Het gieten van de beeldjes wordt uitbesteed, maar het patineren doet ze zelf; met een brander, ijzernitraat (voor bruin), koperoxide (voor groen) – en meer materialen voor nog weer andere kleuren – brengt Babke zelf haar bronzen beeldjes op kleur. De glazen ballonnen die Babke voor sommige van haar creaties gebruikt, komen van een glasblazer uit Murano. Babke passeerde tijdens een vakantie in Venetië bij toeval zijn atelier en was er direct verrukt van. De liefde was wederzijds, want de glasblazer heeft inmiddels zelf ook één van Babkes meisjes met ballon in zijn winkel staan, en die is niet te koop!
 

Exposities
Babkes beelden zijn geschikt om zowel binnen als buiten te plaatsen. Babke Moelee neemt deel aan exposities door het hele land en soms ook in het buitenland. Onlangs exposeerde ze bij Kunst aan de Ee in Friesland. De eerstvolgende expositie is bij Kunst in Ootmarsum en in september is haar werk ook weer opnieuw in Limburg te zien bij Kasteel Eijsden. Kijk op Babke's website voor overige expositiedata en voor haar contactgegevens, als je ook een keer haar atelier wilt bezoeken. Als je geluk hebt, komt er ook nog een lekker stuk vlaai bij de thee!


© Els van de Weg, juni 2016